Robert Makłowicz: Portugalia: W lasach Madery (161)

magazyn kulinarny Polska 2023  od 12 lat
zdjęcie

W skrócie

Portugalską wyspę Maderę porastają pierwotne lasy wawrzynowe. W malowniczej scenerii Robert Makłowicz pokaże, jak przyrządzić tutejszy przysmak, jakim są espetadas.

Oglądaj w telewizji

Śr 5.11 13:10
Stopklatkalogo
Śr 12.11 12:10
Stopklatkalogo

Opis

Autorski cykl powszechnie znanego z telewizji i internetu, charyzmatycznego Roberta Makłowicza, który od dekad z wdziękiem, erudycją i humorem mówi o smakach, gotuje w ciekawych lokalizacjach, rozmawia z interesującymi ludźmi i opowiada historie z różnych zakątków świata. Tym razem w swoim niepowtarzalnym stylu oprowadza widzów po m.in. Tajlandii, Jordanii, Irlandii, Dalmacji, Bośni i Hercegowinie, Portugalii, Włoszech, Niemczech, Francji oraz Polsce. Każdy odcinek to opowieść o lokalnych smakach, kuchniach, rynkach i straganach. Usłyszymy historie związane z krajobrazami, architekturą, sztuką czy codziennym życiem mieszkańców, a także pospacerujemy uliczkami miast, odwiedzimy puby, winiarnie i wraz z prowadzącym przyrządzimy wyśmienite dania w naturalnych plenerach.

Portugalską wyspę Maderę porastają pierwotne lasy wawrzynowe. Tego typu flora występuje w zaledwie kilku miejscach na świecie. Prowadzący odwiedza te urokliwe zakątki, gdzie organizuje piknik. Widzowie zobaczą, w jaki sposób przyrządzić tutejszy przysmak, jakim są espetadas. Ten rodzaj szaszłyków tradycyjnie podaje się z wyspiarskim pieczywem z batatów, zwanym bolo do caco. Wieczorem ekipa gości w Funchal, gdzie poznaje nowoczesną lokalną gastronomię.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...