Robert Makłowicz: Irlandia: Trawa i wodorosty (138)

W skrócie
Filmowcy podziwiają położone na klifach pastwiska nad Morzem Celtyckim. Dowiadują się, jak przebiegają zbiory glonów oraz traw morskich i jakie mają one zastosowanie. Odwiedzają też miasto Dungarvan.
Oglądaj w telewizji

Opis
Autorski cykl powszechnie znanego z telewizji i internetu, charyzmatycznego Roberta Makłowicza, który od dekad z wdziękiem, erudycją i humorem mówi o smakach, gotuje w ciekawych lokalizacjach, rozmawia z interesującymi ludźmi i opowiada historie z różnych zakątków świata. Tym razem w swoim niepowtarzalnym stylu oprowadza widzów po m.in. Tajlandii, Jordanii, Irlandii, Dalmacji, Bośni i Hercegowinie, Portugalii, Włoszech, Niemczech, Francji oraz Polsce. Każdy odcinek to opowieść o lokalnych smakach, kuchniach, rynkach i straganach. Usłyszymy historie związane z krajobrazami, architekturą, sztuką czy codziennym życiem mieszkańców, a także pospacerujemy uliczkami miast, odwiedzimy puby, winiarnie i wraz z prowadzącym przyrządzimy wyśmienite dania w naturalnych plenerach.
Filmowcy podziwiają położone na klifach pastwiska nad Morzem Celtyckim. Dowiadują się, jak przebiegają zbiory jadalnych glonów oraz traw morskich i jakie kulinarne zastosowanie mają te rośliny. Odwiedzają również mające wieloletnią historię miasteczko Dungarvan, by poznać sztukę oceniania serów. Spotykają tu również Paula Flynna, słynnego irlandzkiego szefa kuchni. Na koniec przybywają do Dublina. Widzowie poznają przepis na zupę porową z cheddarem i serem pleśniowym.