Okrasa łamie przepisy: Chłodniki na zimny maj

magazyn kulinarny Polska 2025  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Karol Okrasa przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Przygotowuje proste lokalne potrawy wraz z zaproszonymi do programu gośćmi.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Kucharz udaje się tym razem do dworku w Kuflewie, którego właścicielem był w XIX wieku Bronisław Dąbrowski, powstaniec i syn znanego z hymnu narodowego Henryka. W owych czasach na stołach królowały m.in. chłodniki. W Polsce najbardziej znany jest chłodnik litewski. Jego opisy znajdziemy w pracach Oskara Kolberga czy w "Panu Tadeuszu" Adama Mickiewicza. Na świecie do najpopularniejszych należą hiszpańskie gazpacho z pomidorów i papryki czy bułgarski tarator z jogurtu, ogórków i orzechów. Pierwszą propozycją Karola Okrasy będzie tym razem czerwony chłodnik z botwinki, ogórka i czosnku niedźwiedziego podany z ziemniaczanymi pierożkami z kapustą i serem. Drugim daniem będzie biały chłodnik z pieczonymi żeberkami w wiśniowej glazurze. Trzecia propozycja to chłodnik podany na ciepło z jagód z jagodowymi kluseczkami leniwymi.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...