Kuchenne rewolucje: Kraków, Trattoria da Maria (5/17)
W skrócie
Magda Gessler odwiedza Kraków, gdzie działa restauracja Trattoria da Maria, położona trzy kilometry od rynku. Właścicielką jest pochodząca z Rumunii Maria, która spędziła wiele lat we Włoszech.
Oglądaj w telewizji
Opis
Magda Gessler podróżuje po kulinarnej mapie Polski już od dziesięciu lat. Nowy sezon przyniesie niemal niemożliwe rozwiązania - wszystko, by pomóc upadającym restauracjom otworzyć się na nowe smaki. Ekspertka odwiedza m.in. Chorzów, Ustroń, Piłę, Szczecinek, Banino i Napachanie.
Magda Gessler odwiedza Kraków, gdzie działa restauracja Trattoria da Maria, położona trzy kilometry od rynku. Właścicielką jest pochodząca z Rumunii Maria, która spędziła wiele lat we Włoszech. Przyjechała do Polski dziesięć lat wcześniej, z ówczesnym partnerem, zaś obecnie przyjacielem i wspólnikiem, Rizzierim. Prowadzeniem biznesu zajmuje się jednak wyłącznie ona, gotuje natomiast jego brat Ingino. Jako kucharz sprawia, by tutejsza pizza oraz makarony miały prawdziwie włoski smak. Właścicielka ma również wsparcie w młodym zespole, który traktuje jak własną rodzinę. Niestety, jak się okazuje, taka atmosfera nie łączy się z efektywną pracą. Do lokalu przychodzi niewielu gości, przez co dania najczęściej zjadają pracownicy. Długi rosną, a Maria i Rizzieri biorą kolejnej pożyczki, żeby je łatać.