Kuchenne rewolucje: Rybnik, Dzika Róża (3)
W skrócie
Ewa i Michał prowadzą lokal Dzika Róża. Obecnie przyjmują wyłącznie zamówienia na przyjęcia komunijne. Klienci zjadają tu też na niedzielne śląskie obiady. W tygodniu restauracja jest zamykana.
Oglądaj w telewizji
Opis
Magda Gessler przyjmuje zaproszenia kolejnych właścicieli lokali gastronomicznych, którzy potrzebują pomocy. Odwiedza restauracje stojące na krawędzi bankructwa i przejmuje w nich obowiązki szefa. Wykorzystuje swoje doświadczenie w branży i niezawodną intuicję. Próbuje potraw, testuje umiejętności personelu i sprawdza higienę pracy. Potem na dwa dni zamyka lokal i wprowadza poprawki: układa nową kartę, uczy kulinarnych sztuczek i zmienia wystrój wnętrz. Goście ocenią efekty metamorfozy lokalu. Po kilku tygodniach Magda Gessler wraca, by sprawdzić, czy ciężką pracę zwieńczył sukces.
Ewa i Michał pracowali w stołówce wielkiej elektrowni w Rybniku. Tam się poznali, a kiedy podjęli decyzję o wspólnym życiu, postanowili również otworzyć własną restaurację. Najpierw prowadzili bar, później lokal przy ulicy Dzikiej Róży. Wreszcie wynajęli od straży pożarnej remizę, która mieści się na peryferiach miasta. Samodzielnie przeprowadzili tam generalny remont. Restauracja odziedziczyła nazwę po poprzednim biznesie. W jej otwarciu pomogła mama Ewy. Właściciele umieścili w karcie typowe śląskie dania, żur czy swojskie ciasta. Szybko przekonali się, że miejsce to pozostaje zbyt mało widoczne. Obecnie Dzika Róża przyjmuje wyłącznie zamówienia na przyjęcia komunijne. Klienci zjadają tu też tradycyjne niedzielne śląskie obiady. W tygodniu lokal jest zamykany. Na pomoc przybywa Magda Gessler.