Ewa gotuje (495)

W skrócie
Prowadząca zacznie od pochodzącej z Podkarpacia zupy, której bazę stanowi serwatka. Na danie główne proponuje gęsie udka konfitowane. Pokaże też, jak przyrządzić kruche ciasto przekładane powidłami.
Oglądaj w telewizji

Opis
Kolejna seria popularnego programu kulinarnego. W gastronomii pojawił się nieco odmienny trend, zgodnie z którym najmodniejsza w 2023 będzie kuchnia nostalgiczna, polegająca na powrocie do smaków z lat naszej młodości - innymi słowy do przepisów wykorzystywanych przez mamy i babcie. Dla Ewy to żadna nowość, bowiem od lat sięga do sprawdzonych receptur znanych z domu rodzinnego. Tak będzie również w tym sezonie programu. Prowadząca przypomni także przepisy zdobyte podczas swoich licznych zagranicznych podróży.
Ze względu na obchody Narodowego Święta Niepodległości prowadząca zacznie od przygotowania dania wywodzącego się z kuchni regionalnej. Jest to pochodząca z Podkarpacia zupa, której bazę stanowi serwatka. Na danie główne Ewa Wachowicz proponuje gęsie udka konfitowane, czyli długo gotowane w tłuszczu w niezbyt wysokiej temperaturze. Przygotowując deser, pokaże zaś, jak przyrządzić kruche ciasto przekładane powidłami.