Ewa gotuje (495)

magazyn kulinarny Polska 2023  od 7 lat
zdjęcie

W skrócie

Prowadząca zacznie od pochodzącej z Podkarpacia zupy, której bazę stanowi serwatka. Na danie główne proponuje gęsie udka konfitowane. Pokaże też, jak przyrządzić kruche ciasto przekładane powidłami.

Oglądaj w telewizji

Czw 16.05 6:00
Polsat 2logo
Wt 21.05 7:35
Nowa TVlogo

Opis

Kolejna seria popularnego programu kulinarnego. W gastronomii pojawił się nieco odmienny trend, zgodnie z którym najmodniejsza w 2023 będzie kuchnia nostalgiczna, polegająca na powrocie do smaków z lat naszej młodości - innymi słowy do przepisów wykorzystywanych przez mamy i babcie. Dla Ewy to żadna nowość, bowiem od lat sięga do sprawdzonych receptur znanych z domu rodzinnego. Tak będzie również w tym sezonie programu. Prowadząca przypomni także przepisy zdobyte podczas swoich licznych zagranicznych podróży.

Ze względu na obchody Narodowego Święta Niepodległości prowadząca zacznie od przygotowania dania wywodzącego się z kuchni regionalnej. Jest to pochodząca z Podkarpacia zupa, której bazę stanowi serwatka. Na danie główne Ewa Wachowicz proponuje gęsie udka konfitowane, czyli długo gotowane w tłuszczu w niezbyt wysokiej temperaturze. Przygotowując deser, pokaże zaś, jak przyrządzić kruche ciasto przekładane powidłami.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...