Ewa gotuje (487)

magazyn kulinarny Polska 2023  od 7 lat
zdjęcie

W skrócie

Pesto powstaje z orzeszków piniowych i bazylii. Robiąc ten sos, można użyć rukoli albo pokrzywy. W ramach dania głównego prowadząca przyrządzi udka z kurczaka. Na deser zaproponuje ciasto z gruszkami.

Oglądaj w telewizji

Czw 5.12 3:15
Polsat 2logo

Opis

Kolejna seria popularnego programu kulinarnego. W gastronomii pojawił się nieco odmienny trend, zgodnie z którym najmodniejsza w 2023 będzie kuchnia nostalgiczna, polegająca na powrocie do smaków z lat naszej młodości - innymi słowy do przepisów wykorzystywanych przez mamy i babcie. Dla Ewy to żadna nowość, bowiem od lat sięga do sprawdzonych receptur znanych z domu rodzinnego. Tak będzie również w tym sezonie programu. Prowadząca przypomni także przepisy zdobyte podczas swoich licznych zagranicznych podróży.

Oryginalne włoskie pesto powstaje na bazie orzeszków piniowych oraz bazylii. Robiąc ten sos, można też użyć innej zieleniny, rukoli albo... pokrzywy. I właśnie od takiej wersji rozpocznie kolejny odcinek swojego programu Ewa. W ramach dania głównego prowadząca przyrządzi udka z kurczaka z kostką, przy czym zaprezentuje dwie wersje - na miejscu i na wynos. Na deser zaproponuje kruche ciasto z gruszkami obtoczonymi w karmelu. Widzów czeka też niespodzianka w postaci gościa. W trakcie wędrówki górskim szlakiem Ewa spotka Zuzannę Długosz - przewodniczkę karpacką, która opowie o tym, jakie smakołyki nosi w plecaku.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...