Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Żury i zakwasy

magazyn kulinarny Polska 2023  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Prowadzący spotyka się ze specjalistą od różnego rodzaju żurów i zakwasów. Wykorzysta te produkty do przygotowania trzech potraw: zupy rybnej, smażonego dorsza i chrupiących kawałków kaczki.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Pieczywo na zakwasie było znane już w starożytności. Mieszanka mąki, wody, drożdży i bakterii sprawia, że chleb pięknie rośnie, a upieczony ma lepszy smak, aromat i właściwości odżywcze. Starannie przechowywany zakwas może zachować swoje walory przez wiele lat. Prawdopodobnie właśnie zakwas chlebowy był punktem wyjścia do stworzenia zup na bazie ukiszonej mąki, znanych w Polsce jako żury. Karol Okrasa spotka się z kolegą po fachu, który specjalizuje się w przygotowywaniu różnego rodzaju żurów i zakwasów. Według jego pomysłów przygotuje trzy potrawy: zupę rybną na bazie żuru z mąki żytniej i zamarynowanego dorsza, następnie smażonego dorsza w sosie na bazie zakwasu z kiszonych buraków czerwonych, a na koniec smażone w głębokim oleju chrupiące kawałki kaczki, z dodatkiem cebuli i zielonego groszku, podane w sosie na bazie żurku z mąki żytniej i zakwasu z buraków.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...