Okrasa łamie przepisy: Jurajskie pieczonki
![zdjęcie](http://media.teleman.pl/photos/720x445/Okrasa-Lamie-Przepisy-Brytyjska-Jagniecina-Po-Polsku-2015.jpg)
W skrócie
Podróżujący kucharz wyrusza po inspiracje na Jurę Krakowsko-Częstochowską, skąd pochodzi pieczonka, inaczej zwana prażonką. Przygotuje swoje wersje potrawy, m.in. kociołek z jagnięciną i kapustą.
Oglądaj w telewizji
![logo](http://media.teleman.pl/logos/80x64/176.png?v=1572510758)
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol wyrusza po inspiracje na Jurę Krakowsko-Częstochowską, skąd pochodzi pieczonka, inaczej zwana prażonką. To tradycyjna potrawa z krojonych w plastry lub kostkę ziemniaków duszonych ze smalcem, cebulą, kiełbasą i boczkiem. Czasem dodawano do nie warzywa - buraki i marchew. Przed pieczeniem danie przykrywano od góry i od spodu liściem kapusty, aby się nie przypaliło. Dla większej szczelności pokrywkę przykręcało się śrubą. Kucharz przygotuje swoje wersje pieczonek: kociołek z jagnięciną i kapustą, pieczone żeberka z cebulą oraz kociołek rybny z łososiem aromatyzowanym olejem rzepakowym.