Okrasa łamie przepisy: Zapomniane potrawy wigilijne

W skrócie
Mistrz kulinarny i profesor Dumanowski, badacz historii polskiej kuchni, opowiedzą, jak zmieniał się kanon wigilijnych dań. Niegdyś w menu tego dnia nie mogło zabraknąć m.in. zupy migdałowej.
Oglądaj w telewizji
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Mistrz kulinarny spotyka się z profesorem Jarosławem Dumanowskim, badaczem historii polskiej kuchni. Wspólnie opowiedzą, jak zmieniał się kanon wigilijnych dań. Wydaje się, że od zawsze na stołach gościły karp, barszcz z uszkami czy pierogi z kapustą i grzybami. Tymczasem niegdyś w menu tego dnia nie mogło zabraknąć szczupaka po litewsku, zupy migdałowej czy zupełnie zapomnianego jarmużu z kasztanami. W niektórych regionach Śląska przetrwała zupa sagowa czy zupa z siemienia konopnego, ale śliziki z mlekiem makowym podaje się już wyłącznie na Litwie. Karol Okrasa przygotowuje niektóre z tych dań, pokazując, jak przystosować je do dzisiejszych wymagań kulinarnych. Przyrządzi zupę migdałową, litewskie śliziki i rybę w korzennym, piernikowym sosie.