Kuchenne rewolucje: Sokołów - Kuźnia Smaków/Prosto od serca (5/15)
W skrócie
W Sokołowie Podlaskim Marta i jej mąż prowadzą restaurację Kuźnia Smaków. Początki przedstawiały się obiecująco, choć nie zarabiali dużo. Sytuację zmieniła pandemia. Właścicielom grozi bankructwo.
Oglądaj w telewizji
Opis
Emitowany od jedenastu lat program wciąż wzbudza emocje u widzów. Trudno znaleźć na mapie Polski miejsce, do którego dotąd nie zawitała Magda Gessler. W nowym sezonie odwiedzi m.in. Zamość, Jawor, Golub-Dobrzyń i Inowrocław. Będzie tam zmieniać wygląd oraz menu lokalu, którego właściciele wezwali ją na pomoc, a także myślenie ludzi na temat ich gastronomicznego biznesu. W czasie pandemii to zadanie wydaje się podwójnie trudne, jednak dla kulinarnej ekspertki nie ma rzeczy niemożliwych.
Sto kilometrów na wschód od Warszawy, w sielskiej okolicy, leży Sokołów Podlaski. Miasto zamieszkuje prawie dwadzieścia tysięcy osób, a słynie ono z rolnictwa i produkcji żywności. Marta oraz jej mąż Czarek prowadzą tu razem restaurację Kuźnia Smaków. Kobieta była tam wcześniej zatrudniona jako kelnerka, ale zawsze marzyła, żeby otworzyć własny lokal. Skorzystała z okazji, gdy poprzedni właściciele sprzedawali biznes, namówiła też partnera do inwestycji. Początki przedstawiały się obiecująco, choć nie zarabiali dużo, pieniędzy wystarczało na rachunki, pensje dla pracowników, a wreszcie skromne życie. Sytuację zmieniła pandemia, przez którą skończyły się dochody. Do restauracji trzeba dokładać, w rezultacie gromadzone przez małżonków oszczędności przeznaczone na kupno domu szybko stopniały. Para stara się za wszelką cenę utrzymać personel, ale wciąż mają w perspektywie widmo bankructwa. By utrzymać lokal, wzywają na pomoc Magdę Gessler.