Makłowicz w podróży: Podróż 45. Kuba - Tropem Hemingwaya

magazyn kulinarny Polska 2015  b.o.
zdjęcie

W skrócie

W stolicy Kuby Robert Makłowicz szuka śladów Ernesta Hemingwaya. Pisarz był znany z umiłowania różnych trunków. W hotelu Ambos Mundos polski kucharz gotuje filety rybne po kanclersku.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.

W stolicy Kuby Robert Makłowicz szuka śladów Ernesta Hemingwaya, który mieszkał tu ponad 30 lat. Pisarz był znany z umiłowania różnych trunków. W barze El Floridita pijał wyłącznie koktajl daiquiri. W hotelu Ambos Mundos, w którym Hemingway zatrzymywał się po alkoholu, polski kucharz gotuje filety rybne po kanclersku. Następnie odwiedza plantację i suszarnię tytoniu oraz restaurację Bodeguita del Medio. Noblista pijał w niej wyłącznie mohito, a Robert degustuje także ropa vieja - pieczeniową wołowinę z frytkami batatowymi oraz fasolą z ryżem.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...