Makłowicz w podróży: Podróż 10. Szkocja - Edynburg

magazyn kulinarny Polska 2009  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Robert Makłowicz odwiedza Edinburgh Castle, twierdzę w samym sercu szkockiej stolicy. Raz w tygodniu na jednej z pobliskich ulic dostać można wyroby produkowane według tradycyjnej receptury.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.

Kolejnym przystankiem podróży kulinarnych Roberta Makłowicza jest Edinburgh Castle, twierdza malowniczo położona na wysokiej skale, w samym sercu szkockiej stolicy. Budowlę otaczają tętniące życiem ulice i place. Raz w tygodniu jeden z nich zmienia się w Farmers Market, na którym dostać można wyroby produkowane według tradycyjnej receptury. Na miejscu można skosztować takich specjałów jak owsianka z miodem i whisky czy mięso z bawołu. Smak szkockiego alkoholu skłania Makłowicza do wizyty w muzeum Scotch Whisky Experience, w którym zwiedzanie połączone jest z degustacją słynnego trunku. Spacer po Edynburgu kończy się pod pomnikiem powieściopisarza sir Waltera Scotta, gdzie kucharz przygotowuje łupacza z szynką.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...