Makłowicz w podróży: Podróż 20. Indie - Ulice Delhi

magazyn kulinarny Polska 2010  b.o.
zdjęcie

W skrócie

W Delhi Robert Makłowicz postanawia zwiedzić jedynie ulice wokół swojego hotelu, przy stacji kolejowej. Naprzeciwko jest bazar Pahar Ganj z bogactwem przypraw, warzyw i owoców.

Oglądaj w telewizji

Pt 29.11 16:45
TVP HDlogo

Opis

Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.

Relacja z wizyty kucharza z Krakowa w stolicy Indii - Delhi. Robert Makłowicz postanawia zwiedzić jedynie ulice wokół swojego hotelu, przy stacji kolejowej New Delhi. Nazwę stołecznego dworca nadali Brytyjczycy w 1911 roku, kiedy to przenieśli tu z Kalkuty siedzibę swoich władz kolonialnych i rozpoczęli budowę nowego centrum. Naprzeciwko stacji jest wejście na bazar Pahar Ganj, na którym w latach 90. zaopatrywali się w indyjskie tekstylia handlarze z Polski. Na bazarowych straganach można podziwiać pięknie wyeksponowane przyprawy, mielone i całe korzenie oraz bogaty wybór warzyw i owoców. Wśród stoisk Makłowicz przygotowuje soczewicę w smażonych przyprawach. Na deser podróżnik z Polski zaprasza widzów do nowoczesnego sklepu, będącego zarazem restauracją i herbaciarnią. Na półkach królują m.in. słodycze bengalskie w kilku smakach, ser paneer z tłustego mleka krowiego, a także słone herbatniki i pączki smażone w maśle ghee.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...