Makłowicz w podróży: Podróż 1. Trentino - Alto Adige. Alpejska Górna Adyga

magazyn kulinarny Polska 2008  b.o.
zdjęcie

W skrócie

W regionie Trydentu-Górnej Adygi Robert Makłowicz asystuje kucharzowi, który przygotowuje zupę na szyszkach jodłowych i Weinkoch, piernik nasączony rumem.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.

Prowadzący nadal przebywa na włosko-austriackim pograniczu w Alpach. W regionie Trydentu-Górnej Adygi korzysta z uroków narciarstwa. W górskim schronisku Robert Makłowicz asystuje kucharzowi, który przygotowuje zupę na szyszkach jodłowych oraz Weinkoch, czyli piernik nasączony rumem. Następnie prowadzący już samodzielnie przyrządza knedle ze szpinakiem, serem, orzechami i paseczkami dyni oraz risotto z dynią. Na koniec próbuje trzech gatunków lokalnego wina.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...