Makłowicz w podróży: Podróż 33. Zanzibar - Wyspa przypraw
W skrócie
Robert Makłowicz w Zanzibarze zwiedza plantacje wonnych przypraw: goździkowca, wanilii, kurkumy, cynamonowca. Na łodzi dhow przygotowuje ceviche, surową posiekaną rybę w sosie z limonki.
Oglądaj w telewizji
Opis
Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.
Krakowski smakosz wybiera się do Zanzibaru, by obejrzeć w naturalnym środowisku wonne przyprawy i opowiedzieć o ich historii. Udaje się w głąb wyspy, gdzie znajdują się plantacje goździkowca, drzewa muszkatołowego, wanilii, cynamonowca, kurkumy oraz kawy i manioku. Następnie asystuje dwóm zanzibarskim szefom kuchni, którzy przygotowują ryżowy pilaw z rybą w sosie kokosowo-pomidorowym, przyprawionym curry. Na deser owoce rosnące na wyspie: kokos, arbuz, papaja, ananas, dżakfrut, czyli owoc drzewa bochenkowego, mango, śliwka liczi i karambola. Na koniec odwiedza manufakturę szkutniczą, w której powstają tradycyjne łodzie dhow, a na pokładzie jednej z nich przygotowuje ceviche czyli surową posiekaną rybę w sosie z limonki.