Makłowicz w drodze (8/11)

magazyn kulinarny Polska  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Robert Makłowicz odwiedza niewielki Draguć z XVI-wiecznymi freskami oraz Motovun górujący nad doliną rzeki Mirny. W okolicznych lasach można znaleźć trufle. Podróżnik przygotuje z nimi gnocchi.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Kolejna odsłona cyklu autorskich programów Roberta Makłowicza, w których prowadzący pokazuje lokalną kuchnię oraz związane z nią zwyczaje. Te z kolei wypływają z miejscowej tradycji i historii oraz stanowią ważny fragment kultury danego regionu, kształtując zarazem poczucie lokalnej tożsamości. Kucharz pokazuje również najważniejsze jego zdaniem i najbardziej spektakularne atrakcje turystyczne danego miejsca, zwłaszcza takie, o których milczą, bądź tylko zdawkowo wspominają przewodniki. Odwiedza zatem nie tylko targi, producentów lokalnej żywności i trunków czy godne polecenia lokale, w których spotykają się przede wszystkim miejscowi, lecz również świątynie, zabytki oraz muzea.

Robert Makłowicz odwiedza niewielki Draguć z XVI-wiecznymi freskami oraz Motovun górujący nad doliną rzeki Mirny. Jednak w czasach weneckich była to Montona. Ta dostarczała miastu dębowego drewna, bloków skalnych ze znajdujących się w pobliżu kamieniołomów, które stanowiły doskonały budulec oraz była źródłem dziczyzny z licznych lasów we wnętrzu półwyspu. Tam można znaleźć też niezwykły skarb w postaci trufli. Robert wyrusza na ich poszukiwanie. Towarzyszy mu miejscowa specjalistka oraz dwa szkolone psy. Po udanych zbiorach może przygotować gnocchi z truflami. Poza tym pojawią się też klucki pljukanci, wołowina boškarin, gruszki w winie teran czy polędwiczki wieprzowe.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...