Makłowicz w drodze (2/10)

magazyn kulinarny Polska 2018  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Robert Makłowicz podróżuje po ukraińskim Zakarpaciu. Mieszkańców Użhorodu łączy miłość do mamałygi z bryndzą i skwarkami. Z kolei w mieście Czop nad Cisą kucharz przyrządzi zupę rybną.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Kulinarno-podróżniczy programu Roberta Makłowicza, który proponuje widzom zwiedzanie świata poprzez pryzmat kulinariów. Cykl ukazuje związki kuchni z kulturą i historią odwiedzanych regionów, odkrywa lokalne tradycje oraz miejscowe specjały i osadza je w kontekście historii małych ojczyzn.

Robert Makłowicz podróżuje po ukraińskim Zakarpaciu. Sąsiadujący ze Słowacją Użhorod jest stolicą regionu. Szczyci się wspaniałym Zamkiem Komitackim z czasów węgierskich Andegawenów, w którym prowadzący odnajduje winiarnię. W skansenie pod zamkiem znajdują się autentyczne chaty górskich ludów, zamieszkujących dzisiejszą Ukrainę. Mieszkańców łączy miłość do mamałygi z bryndzą i skwarkami, znanej tu jako "banosz". Z kolei w mieście Czop nad Cisą, Robert Makłowicz przyrządza zupę rybną. Odwiedza też winiarskie Mużjewo i Chust oraz próbuje słynnych klasztornych serów z Rakoszyna.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...