Kuchnia dla odważnych (5/8)

magazyn kulinarny Polska 2018  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Walenty odwiedza restaurację Szamma w Gliwicach. Pracującym tam kucharzom przywozi wołowe i końskie penisy. Nie wywołuje tym zaskoczenia, gdyż w menu można znaleźć m.in. żelki z penisów jeleni.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Walenty Kania, pochodzący z Karpat kucharz, właściciel słynnego krakowskiego foodtrucka, z którego serwuje nietypowe dania, wyrusza w Polskę, aby przetestować podniebienia Polaków. Jest specjalistą od podrobów, które mają zarówno swoich zwolenników, jak i zagorzałych przeciwników. Ale nie tylko podroby zagoszczą w jego kuchni na kółkach.

Walenty odwiedza restaurację Szamma w Gliwicach. Pracującym tam znajomym kucharzom przywozi wołowe i końskie penisy. Nie wywołuje tym jednak zaskoczenia, gdyż w lokalnym menu od dawna można znaleźć tak ekstrawaganckie dania jak np. żelki z penisów jeleni podawane z rokitnikowymi lodami. Gospodarze i ich gość razem przyrządzają ten deser, a także zupę dyniową z końskim penisem i czipsy z penisa wołowego podawane z opiekanymi ziemniakami. Czy znajdą się chętni do spróbowania tak wyszukanego obiadu?

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...