Kuchnia dla odważnych (3/8)

magazyn kulinarny Polska 2018  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Walenty postanawia przygotować gęsie pipki, czyli potrawkę z gęsich żołądków, królicze nerki w kwaśno-pikantnym sosie oraz chrzanicę - gęstą zupę z wołowego ozora z kiełbasą, chrzanem i zakwasem.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Walenty Kania, pochodzący z Karpat kucharz, właściciel słynnego krakowskiego foodtrucka, z którego serwuje nietypowe dania, wyrusza w Polskę, aby przetestować podniebienia Polaków. Jest specjalistą od podrobów, które mają zarówno swoich zwolenników, jak i zagorzałych przeciwników. Ale nie tylko podroby zagoszczą w jego kuchni na kółkach.

Walenty wyrusza na festiwal muzyczno-kulturowy Pannonica 2018, organizowany po raz szósty w Barcicach, nieopodal Starego Sącza. Co roku zbierają się tam fani folku polskiego i bałkańskiego. Walenty postanawia przygotować tu trzy kociołki: gęsie pipki, czyli potrawkę z gęsich żołądków, królicze nerki w kwaśno-pikantnym sosie oraz chrzanicę - gęstą zupę z wołowego ozora z kiełbasą, chrzanem i zakwasem. Każde z tych dań zostanie ocenione przez festiwalowiczów, otwartych na nowe smaki, dźwięki i doznania.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...