Kuchnia dla odważnych (4/8)

magazyn kulinarny Polska 2018  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Walenty odwiedza malownicze Gorce. Na piecu opalanym drewnem ugotuje tradycyjną maczankę, czyli wątróbkę po góralsku. Poda też dania, których składnikiem będą nietypowe, przez niego zebrane grzyby.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Walenty Kania, pochodzący z Karpat kucharz, właściciel słynnego krakowskiego foodtrucka, z którego serwuje nietypowe dania, wyrusza w Polskę, aby przetestować podniebienia Polaków. Jest specjalistą od podrobów, które mają zarówno swoich zwolenników, jak i zagorzałych przeciwników. Ale nie tylko podroby zagoszczą w jego kuchni na kółkach.

Walenty odwiedza malownicze Gorce. Na piecu opalanym drewnem ugotuje tradycyjną maczankę, czyli wątróbkę po góralsku. Poda też dania, których składnikiem będą nietypowe, własnoręcznie przez niego zebrane grzyby: borowiki ceglastopore, muchomory czerwieniejące oraz bardzo rzadka kozia broda. Kucharz przyrządzi je na różne sposoby i poczęstuje nimi swoich odważnych przyjaciół.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...