Okrasa łamie przepisy: Smak pędów sosny

magazyn kulinarny Polska 2020  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Syrop z młodych pędów sosny od wieków był używany jako lekarstwo na przeziębienia. Niewiele osób wie, że roślina ta jest przydatna w kuchni. Karol Okrasa pokaże, jak przygotować smakowite dania.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Syrop z młodych pędów sosny od wieków był używany przez ludność wiejską jako uniwersalne lekarstwo na przeziębienia. Jasnozielone przyrosty z brązową, lepką łupinką zasypywano także cukrem po to, by uzyskać lecznicze nalewki. Niewiele osób wie, że z powodzeniem można sosny używać w kuchni. Karol pokaże, jak przygotować z niej syrop oraz stworzyć smakowite dania. W jego propozycjach nie zabraknie mięsa z kaczki, do którego idealnie pasuje aromatyczny, wyrazisty smak syropu z pędów sosny.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...