Okrasa łamie przepisy: Na ryby do Gdańska

W skrócie
Tym razem miłośnik dobrej kuchni udaje się do Gdańska. Razem z podróżnikiem, kapitanem Jerzym Wąsowiczem, przygotowuje łososia smażonego na wodzie oraz marynowanego dorsza.
Oglądaj w telewizji
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Miłośnik dobrej kuchni rusza na poszukiwania kulinarnych inspiracji do Gdańska. Na początek razem z podróżnikiem, kapitanem Jerzym Wąsowiczem, przygotowuje jego ulubione danie - łososia smażonego na wodzie. Następnie obaj ruszają w krótki rejs, podczas którego na tle panoramy Trójmiasta przyrządzają marynowanego dorsza. Ostatnią potrawą będą śledzie zawinięte w plastry wędzonego boczku i podane z konfiturą z cebuli i malin.