Co nas truje (10)
W skrócie
Prowadząca zajmuje się problemem pleśni. Wielu uważa, że wystarczy ją zdjąć, by spożyć produkt. Część gatunków pleśni wytwarza mykotoksyny, szkodliwe substancje przenikające do całego produktu.
Oglądaj w telewizji
Opis
Trzecia edycja cieszącego się dużą popularnością wśród widzów programu, w którym Katarzyna Bosacka demaskuje różnego typu produkty używane przez nas na co dzień. Okazuje się, że zewsząd czyhają na zdrowie naszego organizmu różne niebezpieczeństwa. W tej serii kolejna dawka szokujących faktów, wywiadów z ekspertami i eksperymentów o niepokojących wynikach.
W tym odcinku Katarzyna Bosacka zajmie się problemem pleśni. Wielu uważa, że wystarczy ją zdjąć, by spokojnie spożyć produkt bez obaw o własne zdrowie. Jest to jednak błędne przekonanie, ponieważ część gatunków pleśni wytwarza mykotoksyny, szkodliwe substancje przenikające do całego produktu. Mogą one wywoływać poważne choroby, np. raka. Eksperci pokażą, w jaki sposób toksyny mogą zaszkodzić organizmowi człowieka, i powiedzą, jak przechowywać żywność, by długo była ona zdatna do spożycia. W programie wystąpi też rodzina, która zmaga się z problemem pleśni w mieszkaniu. Niewykluczone, że to ona powoduje problemy ze zdrowiem dzieci.