Okrasa łamie przepisy: Schabowy z kością na grill

magazyn kulinarny Polska 2019  b.o.
zdjęcie

W skrócie

W przeszłości kotletem schabowym określano wyłącznie kawałki mięsa z kością. Karol Okrasa pokaże, jak przyrządzić tradycyjny kąsek na grillu. W menu znajdzie się też potrawka ze świeżej wieprzowiny.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Zapewne nie wszyscy miłośnicy kotleta schabowego wiedzą, że ta nazwa w przeszłości była zarezerwowana wyłącznie dla kawałka mięsa z kością. Karol Okrasa pokaże, jak przyrządzić taki tradycyjny kąsek na grillu. W menu znajdą się także m.in. potrawka ze świeżej wieprzowiny inspirowana popularną świeżonką, a podana w chlebku pita oraz wędzony w sianie i grillowany kotlet schabowy w towarzystwie pieczonych szparagów i kalafiora.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...