Kuchenne rewolucje: Pszów, Esencja i Smak (13)
W skrócie
Młodzi małżonkowie, Patryk i Żaneta, kupili lokal w Pszowie. Menu zawiera tradycyjne śląskie potrawy. Niestety, do restauracji nikt nie przychodzi. Sytuacja finansowa pary staje się dramatyczna.
Oglądaj w telewizji
Opis
Magda Gessler od siedmiu lat z sukcesem przeprowadza metamorfozy polskich restauracji. Przemianę przechodzi nie tylko sam lokal, ale też menu i wystrój. Ekspertka tworzy nowe smaki, łączy tradycyjne i lokalne potrawy z nowoczesnością. Widzowie poznają kolejne przepisy oraz kulinarne ciekawostki, które pozwolą im uzyskać lepszy smak dań. Jednak by rewolucja odniosła sukces, zmienić muszą się przede wszystkim właściciele, ich stosunek do pracy, pracowników, biznesu, wreszcie siebie nawzajem. Magda Gessler zetknie się m.in. z problemami w relacjach rodzinnych, kłótniami między właścicielami, nieuczciwymi pracownikami, oszczędzaniem na jakości produktów spożywczych, nieprzemyślanymi decyzjami, zbyt dużymi kredytami, brakiem pomysłu na biznes.
Młodzi małżonkowie, Patryk i Żaneta, szukali zajęcia. Kiedy nadarzyła się okazja, by kupić lokal w Pszowie, nie zwlekali długo - otworzyli tam własny biznes. Patryk jest absolwentem szkoły gastronomicznej, ukończył ją z najwyższymi ocenami. Mimo to prowadzenie lokalu powierzył żonie, a sam zajął się współpracą z siecią sklepów spożywczych. Ich prowadzenie zabierało mu sporo czasu, ale stanowiło źródło dochodu. Kiedy właściciel niespodziewanie rozwiązał umowę, pozostawił Patryka z ogromnymi długami. By spłacić te największe, wyprzedał on wszystko, co miał. Popadł w depresję. Chcąc pomóc, Żaneta mianowała męża szefem kuchni w restauracji. Menu zawiera tradycyjne śląskie potrawy. Niestety, do lokalu nikt nie przychodzi. Sytuacja finansowa małżonków staje się dramatyczna, dlatego proszą o pomoc Magdę Gessler.