Co nas truje (5/12)

W skrócie
Ciasta ze sklepowych półek nie budzą naszych podejrzeń. Są słodkie, na ogół pyszne i kuszą. Są to serniki, ciasta z galaretką, ciasta owocowe i tiramisu. Okazuje się, że przysmaków tych należy unikać.
Oglądaj w telewizji

Opis
W drugiej edycji programu Katarzyna Bosacka zdradza, na co warto zwracać uwagę podczas zakupów spożywczych. Wyjaśnia, które produkty mogą przyczyniać się do rozwoju chorób w naszym organizmie i pogorszenia samopoczucia. Prowadząca daje liczne wskazówki, jak wyeliminować szkodliwe składniki z diety i jak je zastąpić, by podwyższyć jakość posiłków. Zagląda do polskich rodzin, by zbadać i ulepszyć ich jadłospis, przeprowadza sondy uliczne, a także konsultuje się z ekspertami - lekarzami i technologami żywienia.
Ciasta ze sklepowych półek nie budzą naszych podejrzeń. Są słodkie, na ogół pyszne i kuszą. Są to serniki, ciasta z galaretką, ciasta owocowe, przyozdobione bitą śmietaną, tiramisu - każdy znajdzie coś dla siebie. Jednak ciasta te skrywają w sobie coś takiego, że skóra cierpnie na samą myśl. Wzmacniacze, konserwanty i susz jajeczny nierzadko przyrządzany z zepsutych jaj. Eksperci wyjaśnią, dlaczego należy w codziennej diecie zrezygnować z ciast. W studiu zagoszczą wielbicielki słodkich wypieków, którym Katarzyna udowodni, że ciasta to trucizna.