Okrasa łamie przepisy: Niezwykłe dania z ryb

magazyn kulinarny Polska  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Karol Okrasa i jego przyjaciel Grzegorz Labuda zaproszą widzów na historyczne dania z Iławy i regionu Pomorza. Pierwszą potrawą będzie słynny iławski węgorz na niebiesko.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Karol Okrasa i jego przyjaciel Grzegorz Labuda zaproszą widzów na historyczne dania z Iławy i regionu Pomorza. Pierwszą potrawą będzie słynny iławski węgorz na niebiesko, duszony w warzywach, z sosem holenderskim. Przed I wojną światową do restauracji w iławskim ratuszu przyjeżdżali smakosze z dalekiego Królewca i Berlina, by zasmakować tego dania. Drugą propozycją, inspirowaną kuchnią kaszubską, będą marynowane śledzie z wątróbką z dorsza. Na koniec mistrz kuchni pokaże, jak przygotować smażone policzki dorszowe z selerem.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...