Ewa gotuje (311)

magazyn kulinarny Polska 2017  od 7 lat
zdjęcie

W skrócie

Kolejny odcinek programu rozpocznie się na krakowskim Kazimierzu, który przed laty zamieszkiwany był tylko przez Żydów. Ewa Wachowicz zaprosi więc widzów na potrawy inspirowane kuchnią żydowską.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Ewa Wachowicz prezentuje przepisy zainspirowane kuchnią z różnych zakątków świata, a także odkrywa uroki rodzimych potraw. Smaczne, elegancko podane dania, które proponuje, są szybkie w przygotowaniu i skomponowane z powszechnie dostępnych składników. Prowadząca podpowie również, jak pięknie nakryć stół. Jej kuchnię odwiedzą goście specjalni - autorzy ciekawych przepisów i laureaci konkursu na najlepszą recepturę.

Kolejny odcinek programu rozpocznie się na krakowskim Kazimierzu, który przed laty zamieszkiwany był tylko przez Żydów i zwany po prostu miastem żydowskim. Ewa Wachowicz zaprosi więc widzów na potrawy inspirowane kuchnią żydowską. Zacznie od przyrządzenia kawioru po żydowsku, czyli smażonej wątróbki drobiowej, wymieszanej z jajkiem ugotowanym na twardo. Po przystawce pora na rosół wołowy z białą fasolą i farfelkami - małymi, ręcznie robionymi kluseczkami. Na drugie danie przyrządzi gęsie pipki - tak w Małopolsce zwany jest delikatny gulasz z gęsich żołądków. Na deser przygotuje marchewkę duszoną z bakaliami, która znana jest w kuchni żydowskiej jako cymes. Będzie też tradycyjne ciasto cynamonowe.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...