Wiem, co jem (2/16)

W skrócie
Polacy wypijają średnio 3,5 litra mleka na miesiąc, choć dietetycy twierdzą, że jest to porcja zalecana na tydzień. Prowadząca doradzi, które mleko wybrać - UHT, pasteryzowane czy mikrofiltrowane.
Oglądaj w telewizji

Opis
Katarzyna Bosacka po raz kolejny przygląda się produktom, które znajdują się na sklepowych półkach. Dla prowadzącej sklep spożywczy stał się niemal drugim domem. Kasia krąży między regałami z żywnością, sprawdzając skład produktów, ich wartości odżywcze, a także smak i jakość.
Prosto od krowy lub z kartonu, z miodem na przeziębienie, z płatkami na śniadanie, z kawą na pokrzepienie - mowa o mleku. Polacy wypijają go średnio 3,5 litra na miesiąc, choć dietetycy twierdzą, że jest to porcja zalecana na tydzień. Prowadząca zdradzi, dlaczego spożywamy tak mało mleka. Doradzi, które wybrać - UHT, pasteryzowane czy mikrofiltrowane. Sprawdzi, czy da się w ogóle pić coś, co miesiącami stoi w kartonie i wcale nie pachnie krową.