Wiem, co jem (3/10)
W skrócie
Polskie masło nie jest najlepszej jakości. Katarzyna Bosacka powie w programie, jak wybierać masło i ile tłuszczu powinno ono zawierać.
Oglądaj w telewizji
Opis
Katarzyna Bosacka, specjalistka od zdrowego odżywiania, tropi nieuczciwych producentów żywności. Udaje się do mniejszych sklepów bądź też supermarketów, by przejrzeć półki z żywnością. Prowadząca podpowie, jakie produkty spożywcze warto kupować, a jakie najlepiej omijać szerokim łukiem. Odkryje co, tak naprawdę skrywają paczki makaronu. Specjalistka również sprawdzi skład i jakość serów żółtych i wielu innych produktów.
Statystyczny Polak zjada rocznie aż 5 kg masła. Tymczasem kontrolerzy Inspekcji Handlowej wykryli w tym produkcie wodę, łój i najgorszej jakości olej. Katarzyna Bosacka powie w programie, jak wybierać masło, ile tłuszczu powinno ono zawierać i czy stanowi niezdrową bombę cholesterolową. Wyjaśni różnicę pomiędzy masłem ekstra, śmietankowym, stołowym i roślinnym oraz rozstrzygnie, kto powinien wystrzegać się masła na rzecz margaryny.