Wiem, co jem (14/16)

magazyn poradnikowy Polska 2014  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Przeciętny Polak zjada miesięcznie 2 kg wędliny, ale też często na nią narzeka. Prowadząca wyjaśni, dlaczego nie ma przepisów kontrolujących jakość wędlin. Na konsumentów czyha wiele niebezpieczeństw.

Oglądaj w telewizji

Czw 3.04 17:25
Food Networklogo

Opis

Katarzyna Bosacka po raz kolejny przygląda się produktom, które znajdują się na sklepowych półkach. Dla prowadzącej sklep spożywczy stał się niemal drugim domem. Kasia krąży między regałami z żywnością, sprawdzając skład produktów, ich wartości odżywcze, a także smak i jakość.

Polak zjada miesięcznie 2 kg i 30 dag wędliny, ale też najczęściej na nią narzeka. Prowadząca wyjaśni, dlaczego nie ma przepisów kontrolujących jakość wędlin. Jak pokazują kontrole, wędliny to produkty najbardziej śmierdzące. Szynka napchana kawałkami skór i ścięgien, niebezpieczne bakterie w innej wędlinie, przeterminowane wyroby, które zyskiwały nowe życie - te wszystkie oszustwa czyhają na konsumentów. Niektórzy producenci nawet myją spleśniałe wędliny i sprzedają jako świeże, albo przerabiają na mielonki i kiełbasy. Prowadząca zdradzi, jak jeszcze producenci oszukują konsumentów.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...