Wiem, co jem (13/16)
W skrócie
Dzienny limit soli to najwyżej 5 gramów. Jej nadmiar grozi nadciśnieniem, na które cierpi już co czwarty Polak. W tym odcinku Kasia Bosacka wyjaśni, czy zdrowsza jest sól kamienna czy morska.
Oglądaj w telewizji
Opis
Katarzyna Bosacka po raz kolejny przygląda się produktom, które znajdują się na sklepowych półkach. Dla prowadzącej sklep spożywczy stał się niemal drugim domem. Kasia krąży między regałami z żywnością, sprawdzając skład produktów, ich wartości odżywcze, a także smak i jakość.
Dzienny limit soli to najwyżej 5 gramów, czyli płaska łyżeczka. Jej nadmiar grozi nadciśnieniem, na które cierpi już co czwarty Polak. Inspekcja Handlowa zakwestionowała prawie tonę produktów spożywczych zawierających zamiast soli jadalnej tańszą, ale zanieczyszczoną sól przemysłową. Prowadząca wyjaśni, czy zdrowsza jest sól kamienna z kopalni czy morska odparowana z morza, a także co kryją w sobie sole ziołowe. Widzowie dowiedzą się również, jak kupować ten produkt, by nie zapłacić słono własnym zdrowiem. Kasia Bosacka sprawdzi też, co konsumenci znajdą na etykietach soli.