Wiem, co jem (11/16)
W skrócie
Kiedyś twaróg uzyskiwano z samego mleka. Dziś, wobec braku przepisów, często konsumenci mają do czynienia z produktami twarogopodobnymi. Prowadząca wyjaśni, co to jest karboksymetyloceluloza.
Oglądaj w telewizji
Opis
Katarzyna Bosacka po raz kolejny przygląda się produktom, które znajdują się na sklepowych półkach. Dla prowadzącej sklep spożywczy stał się niemal drugim domem. Kasia krąży między regałami z żywnością, sprawdzając skład produktów, ich wartości odżywcze, a także smak i jakość.
W kolejnym odcinku w roli głównej wystąpi biały ser, czyli twaróg. Kiedyś był to produkt uzyskany z samego mleka. Dziś nie ma żadnych przepisów, które określałyby twaróg, dlatego często wciska się konsumentom produkty twarogopodobne. Prowadząca wyjaśni, co to jest karboksymetyloceluloza. Zdradzi, jak pośród białych, puszystych smarowideł znaleźć twaróg idealny, a także jak na serek dla dzieci łapie się rodziców.