Makłowicz w podróży: Podróż 12. Armenia - Erywań

magazyn kulinarny  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Robert Makłowicz mówi o historii Zakaukazia i swoim ormiańskim pochodzeniu. W Erywaniu odwiedza dwie restauracje, a sam gotuje zupę bozbasz z baraniną, ciecierzycą i owocami.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.

Robert Makłowicz przybliża widzom historię mieszkańców Zakaukazia i przy okazji zdradza swoje ormiańskie pochodzenie. W Erywaniu odwiedza dwie restauracje, które słyną z dań regionalnych. W jednej pokazuje, jak piecze się kebab, w drugiej jak miejscowi kucharze przygotowują pulpeciki kiufta. Na szczycie kompleksu Kaskada w centrum miasta prowadzący sam gotuje zupę bozbasz z baraniną, ciecierzycą i owocami. Wizytę w Erywaniu wieńczy wycieczka na targ rękodzieła oraz do wytwórni armeńskiej brandy.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...