Makłowicz w podróży: Podróż 9. Islandia - Wyspa gejzerów

magazyn kulinarny  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Wizyta na Islandii, gdzie jaja na twardo można gotować w gejzerze, a chleb upiec w gorącej ziemi. Pośród islandzkich krajobrazów powstaje jagnięcina curry oraz ryba łupacz.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.

Podróżnik z Krakowa przygotowuje posiłek w nietypowym miejscu. Jaja na twardo gotuje w niewielkim gejzerze, natomiast chleb piecze w gorącej ziemi. Warunki panujące na Islandii skłaniają do tego typu eksperymentów. Niezwykła przyroda tej wysuniętej na północ wyspy oferuje również zapierające dech w piersiach pejzaże. Pośród malowniczych islandzkich krajobrazów powstaje kolejna z potraw, jagnięcina curry, danie tylko z pozoru niezbyt skandynawskie. Inną propozycją kulinarną w tym odcinku jest ryba łupacz, wielki przysmak północnego Atlantyku.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...