Makłowicz w podróży: Podróż 22. Irlandia Północna - Tropem legend

magazyn kulinarny Polska 2011  b.o.
zdjęcie

W skrócie

W czasie pobytu w Belfaście kucharz z Krakowa odwiedza m.in. stocznię Harland & Wolff. Na nabrzeżu gotuje krem z kaszy jęczmiennej, doprawiany śmietaną i whiskey.

Oglądaj w telewizji

Czw 12.12 16:45
TVP HDlogo

Opis

Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.

W czasie swojego pobytu w Belfaście kucharz z Krakowa odwiedza stocznię Harland & Wolff, w której w początkach XX wieku powstały trzy największe liniowce na świecie - Olympic, Gigantic i Titanic. Zagląda też do miejscowej restauracji specjalizującej się w daniach serwowanych na pokładzie zatopionego przez górę lodową statku. Na nabrzeżu Robert w asyście szefa lokalu, gotuje zupę krem z kaszy jęczmiennej, doprawianą śmietaną i irlandzką whiskey. Następnie przenosi się w pobliże Armagh, gdzie zwiedza wytwórnię cydru, tradycyjnego irlandzkiego napoju alkoholowego. Na koniec zatrzymuje się w leżącym niecałe 20 km od stolicy Hillsborough. Co roku we wrześniu odbywa się w tu słynny festiwal ostryg i przegrzebków. W ulubionym pubie pisarza Jamesa Joyce'a Plough Inn Makłowicz zamawia owoce morza: ostrygi i małże św. Jakuba w sosie holenderskim.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...