Okrasa łamie przepisy: Smaki Trójmiasta

magazyn kulinarny Polska 2025  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Karol Okrasa przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Przygotowuje proste lokalne potrawy wraz z zaproszonymi do programu gośćmi.

Oglądaj w telewizji

So 27.09 14:25
TVP 1logo

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Kucharz spotka się na plaży w Sopocie z właścicielem kutra, Rafałem. Przekaże on ryby, które posłużą do przygotowania potraw w otoczeniu gdańskiej Starówki oraz stoczni. Na koniec Karol odwiedzi byłego marynarza, który działa na rzecz utworzenia na Pomorzu rowerowych szlaków winiarskich. Pierwszą propozycją będzie sałatka w stylu Cezar, ale zamiast kurczaka znajdą się w niej morskie ryby. Druga to delikatnie parzona w ziołach troć bałtycka z sosem typu holenderskiego na bazie kaszubskiego wina.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...