W kotle historii: Bitwa pod Mątwami. Król i rokoszanin - pierwsze stoły Rzeczypospolitej

magazyn kulinarny Polska 2020-2024  od 12 lat
zdjęcie

W skrócie

Łukasz Modelski przybliża kulinarne ciekawostki z dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej dacie. Historyk sztuki i kultury średniowiecza przedstawi przepisy m.in. mistrzów kuchni w Wersalu.

Oglądaj w telewizji

Wt 8.07 8:25
TVP Historialogo
Wt 8.07 8:35
TVP Historia 2logo

Opis

Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.

Jerzy Sebastian Lubomirski, jedyny magnat, który nie złożył przysięgi wierności Szwedom, był kluczową postacią w polskiej historii. Mimo zasług jego niezależność nie odpowiadała królowi Janowi Kazimierzowi. W wyniku napięć król i królowa planowali pozbyć się hetmana, co doprowadziło do buntu Lubomirskiego przeciwko monarsze. W reakcji na to Jan Kazimierz, wspierany przez francuską ekspozyturę, postanowił wysłać przeciwko buntownikowi ambitnego Jana Sobieskiego, któremu obiecano awans. Konflikt kulminuje się w bitwie pod Mątwami, gdzie Lubomirski odnosi miażdżące zwycięstwo nad królewską armią. Sobieski, popełniając liczne błędy, omal nie traci życia. Starcie to było również symbolicznym zderzeniem potężnych rodów Lubomirskich i Wazów w XVII-wiecznej Rzeczypospolitej.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...