W kotle historii: Zaślubiny z morzem. Pierścienie i kartoflanka

W skrócie
W 1920 roku Polska odzyskała dostęp do Bałtyku. Generał Haller szybko zdecydował się na zakup nieruchomości nad morzem. W tamtym czasie we Władysławowie poszukiwano tradycyjnych kaszubskich przepisów.
Oglądaj w telewizji


Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
W 1920 roku Polska odzyskała dostęp do Bałtyku, co wywarło duże wrażenie na generale Hallerze i innych ważnych osobistościach. Zafascynowany wybrzeżem i Kaszubami, szybko zdecydował się na zakup nieruchomości nad morzem. W tamtym czasie we Władysławowie, zanim pojawiły się liczne smażalnie, poszukiwano tradycyjnych kaszubskich przepisów.