W kotle historii: Rejterada rajtarii. Szwedzka kuchnia na Mazowszu

magazyn kulinarny Polska 2023  od 12 lat
zdjęcie

W skrócie

7 kwietnia 1656 roku pod Warką miała miejsce pierwsza zwycięska bitwa ze Szwedami w czasie Potopu. Potyczka, opisana po latach w powieści Sienkiewicza, była pokazem współpracy genialnych strategów.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.

7 kwietnia 1656 roku pod Warką miała miejsce pierwsza zwycięska bitwa ze Szwedami w czasie Potopu. Potyczka, opisana po latach w powieści Sienkiewicza, była pokazem współpracy genialnych strategów - Jerzego Lubomirskiego i Stefana Czarnieckiego. Obfitowała w fortele, szybkie marsze, i szarże husarii. Wystarczyły dwie godziny, by Polacy całkowicie pokonali wrogów. W programie nie zabraknie też typowych szwedzkich potraw ani tych, których autorstwo przypisuje się mieszkańcom Mazowsza.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...