Ewa gotuje (530)
W skrócie
Prowadząca przygotuje potrawy na wigilijny stół. Zacznie od dania na słodko na bazie maku i czerstwego pieczywa lub makaronu. Następnie przyrządzi karpia. Na koniec upiecze makowca.
Oglądaj w telewizji
Opis
W nowej, jesiennej odsłonie programu Ewa Wachowicz stawia na kuchnię sezonową. Liczbę składników ogranicza do niezbędnego minimum i będzie bazować na produktach lokalnych i regionalnych. Dzięki temu serwowane dania staną się nie tylko smaczne i zdrowe, będą także ucztą dla ciała i ducha, oddziałującą na wszystkie zmysły.
Ponieważ zbliżają się święta Bożego Narodzenia, prowadząca pokazuje, jak przygotować potrawy, które mogą trafić na wigilijny stół. Zacznie od makiełek, zwanych także makiołkami lub makówkami. To danie na słodko, robione na bazie maku i czerstwego pieczywa lub makaronu, z dużą ilością bakalii. Następnie Ewa Wachowicz przyrządza karpia. Ryba zostanie obsmażona, a potem upieczona z dodatkiem miodu, musztardy, oliwy i płatków migdałowych. Odcinek zwieńczy przygotowanie makowca na białkach, udekorowanego polewą czekoladową.