Makłowicz w podróży: Podróż 37. Norwegia - Bergen

magazyn kulinarny Polska 2013  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Robert odwiedza Bergen, średniowieczne miasto zbudowane przez hanzeatyckich kupców. W tradycyjnej restauracji zamawia dania ze sztokfisza, suszonego dorsza i jego solonej odmiany - klipfisk.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.

Robert odwiedza Bergen, średniowieczne miasto zbudowane przez hanzeatyckich kupców. Przed wiekami był to najważniejszy ośrodek handlowy ówczesnej Norwegii. Najpierw podziwia panoramę z punktu widokowego na wzgórzu Floyen, a następnie zjeżdża kolejką linową do portu. Tam otwiera się historyczna dzielnica Bryggen. W tradycyjnej hanzeatyckiej restauracji Robert zamawia dania ze sztokfisza, suszonego dorsza i jego solonej odmiany znanej jako klipfisk. Następnie płynie wodną taksówką do współczesnej restauracji, gdzie kosztuje ostrygi, małże, homary, przegrzebki oraz kraby królewskie. Przy okazji wyjaśnia, dlaczego te ostatnie są nazywane zemstą Stalina. Na koniec zwiedzania polski kucharz gotuje słynną zupę rybną z Bergen i przygląda się produkcji nie mniej słynnych norweskich swetrów, a także słucha koncertu w domu najsłynniejszego norweskiego kompozytora, Edvarda Griega.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...