W kotle historii: Zjazd gnieźnieński. Czym ugościć cesarza?
W skrócie
Thietmar z Merseburga i Anonim zwany Gallem pisali, że Bolesław Chrobry przyjął Ottona III po królewsku. Żaden nie opisał jednak potraw. Poszukamy dań, które mogły się pojawić na książęcym stole.
Oglądaj w telewizji
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
Zarówno współczesny opisywanym wydarzeniom Thietmar z Merseburga, jak i piszący po nim Anonim zwany Gallem są zgodni co do tego, że Bolesław Chrobry przyjął Ottona III po królewsku. Żaden z kronikarzy nie opisał jednak potraw, które wówczas podano. Dowiemy się, dlaczego tak się stało. Poszukamy też dań, które mogły się pojawić na książęcym stole, korzystając ze skąpych dostępnych źródeł.