W kotle historii: Zjazd gnieźnieński. Czym ugościć cesarza?

magazyn kulinarny Polska 2020-2024  od 12 lat
zdjęcie

W skrócie

Thietmar z Merseburga i Anonim zwany Gallem pisali, że Bolesław Chrobry przyjął Ottona III po królewsku. Żaden nie opisał jednak potraw. Poszukamy dań, które mogły się pojawić na książęcym stole.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.

Zarówno współczesny opisywanym wydarzeniom Thietmar z Merseburga, jak i piszący po nim Anonim zwany Gallem są zgodni co do tego, że Bolesław Chrobry przyjął Ottona III po królewsku. Żaden z kronikarzy nie opisał jednak potraw, które wówczas podano. Dowiemy się, dlaczego tak się stało. Poszukamy też dań, które mogły się pojawić na książęcym stole, korzystając ze skąpych dostępnych źródeł.

Twórcy

Ładuję...