W kotle historii: Szparagi i szczupaki. Powstanie wielkopolskie
magazyn kulinarny Polska 2020-2024
W skrócie
Łukasz Modelski przybliża kulinarne ciekawostki z dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej dacie. Historyk sztuki i kultury średniowiecza przedstawi przepisy m.in. mistrzów kuchni w Wersalu.
Oglądaj w telewizji
Pt 27.12 9:00
TVP Historia 2
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
Twórcy
Zobacz także
W kotle historii: Za króla Sasa
Pon, 16.12 8:50
W kotle historii: Bitwa pod Legnicą. Kuchnia tatarska wjeżdża do Polski
Wt, 17.12 8:50
W kotle historii: Unia lubelska, ale kuchnia włoska
Śr, 18.12 8:45
W kotle historii: Zjazd Krakowski. Uczta dyplomatyczna
Czw, 19.12 9:00
W kotle historii: Oliwa. Marzenia o hiszpańskiej Armadzie
Pt, 20.12 8:45
W kotle historii: Koronacja Augusta II: wszystko na pokaz. Warszawa i Drezno, czyli najweselsze dwory w Europie
Pon, 23.12 8:55
W kotle historii: 25 grudnia 1025. Koronacja Mieszka II. Kuchnia cesarsko-królewska
Śr, 25.12 7:10