W kotle historii: Noc listopadowa. Powstańcy i kucharze

magazyn kulinarny Polska 2021  od 12 lat
zdjęcie

W skrócie

Łukasz Modelski sięga po przepisy z książki Jana Szyttlera. Pierwszym daniem będzie zupa z kasztanów. Następnie na stół trafi kaczka w sosie, która odzwierciedla zamiłowanie do kuchni myśliwskiej.

Oglądaj w telewizji

Śr 11.12 8:45
TVP Historia 2logo

Opis

Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.

Łukasz Modelski sięga po przepisy z książki Jana Szyttlera "Kucharz dobrze usposobiony", która ukazała się w 1830 roku. Autor czerpał inspiracje zarówno z kuchni francuskiej, jak i polskiej. Dawne receptury doskonale pasują do współczesnych gustów. Pierwszym daniem będzie zupa gorąca z kasztanów. Następnie na stół trafi kaczka w białym sosie, która odzwierciedla zamiłowanie Szyttlera do kuchni myśliwskiej.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...