Makłowicz w podróży: Podróż 43. Kanada - Quebeck. Montreal

W skrócie
Na nabrzeżu Starego Portu Robert Makłowicz przyrządza kiełbaski aromatyzowane syropem klonowym. Odwiedza polską rodzinę mieszkającą w Quebecu. Gospodarze częstują go m.in. pieczonym miecznikiem.
Oglądaj w telewizji

Opis
Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.
Podróżnik z Krakowa udaje się do Kanady. Pierwszym przystankiem jest Montreal, drugie po Paryżu największe francuskojęzyczne miasto świata. Na nabrzeżu Starego Portu Robert przyrządza kiełbaski aromatyzowane syropem klonowym z pure jabłkowo-ziemniaczanym. Później wstępuje do rybnych delikatesów, których specjalnością są homary prosto z akwarium. Właśnie z tymi skorupiakami Robert odwiedza polską rodzinę mieszkającą w Quebecu. Gospodarze częstują gościa m.in. pieczonym miecznikiem i quebeckim winem.