Klasztorne smaki według Remigiusza Rączki: Sercanie ze Stopnicy

magazyn kulinarny  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Remigiusz Rączka uda się do zespołu klasztornego w Stopnicy. Najpierw przebywali w nim franciszkanie, a w 1979 roku przeszedł na własność sercanów. Prowadzący ugotuje m.in. regionalną zupę parzybrodę.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Znany śląski kucharz Remigiusz Rączka odbywa kulinarne podróże, odwiedzając polskie klasztory. Odkrywa przechowywane tam od wieków receptury. Widzowie będą mieli szansę dowiedzieć się, jakie smaki i dania spopularyzowali zakonnicy. Niektóre z przepisów prowadzący wypróbuje, czego efektem będą pyszne i pożywne potrawy.

Remigiusz Rączka uda się do wybudowanego w 1639 roku zespołu klasztornego w Stopnicy, który ufundowany został przez Krzysztofa i Annę Ossolińskich. Najpierw przebywali w nim franciszkanie, a w 1979 roku przeszedł na własność sercanów. Obecnie remontowana jest zabytkowa Kaplica św. Anny. Prowadzący wraz z klasztorną kucharką panią Ewą ugotuje regionalną zupę parzybrodę. Nie zabraknie też przepisu na karpia z kaszą i wędzonymi śliwkami.

Ładuję...