Klasztorne smaki według Remigiusza Rączki: Pijarzy z Krakowa

magazyn kulinarny Polska 2021  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Remigiusz Rączka odwiedzi klasztor i liceum prowadzone przez zakonników. Siedziba krakowskich pijarów mieści się w centrum Starego Miasta. Kucharz przygotuje ulubione dania tamtejszych zakonników.

Oglądaj w telewizji

Pon 20.05 11:45
TVP Historia 2logo

Opis

Znany śląski kucharz Remigiusz Rączka odbywa kulinarne podróże, odwiedzając polskie klasztory. Odkrywa przechowywane tam od wieków receptury. Widzowie będą mieli szansę dowiedzieć się, jakie smaki i dania spopularyzowali zakonnicy. Niektóre z przepisów prowadzący wypróbuje, czego efektem będą pyszne i pożywne potrawy.

Tym razem Remigiusz Rączka odwiedzi klasztor i liceum prowadzone przez zakonników w Krakowie od 1909 roku. Siedziba krakowskich pijarów mieści się w centrum Starego Miasta, a ich rokokowy kościół pw. Przemienienia Pańskiego zachwyca wystrojem i niezwykłą kaplicą Świętych Schodów. Śląski kucharz przygotuje ulubione dania tamtejszych zakonników: zupę z soczewicy i placki ziemniaczane z sosem grzybowym.

Zobacz także

Ładuję...