Klasztorne smaki według Remigiusza Rączki: Cystersi z Sulejowa

magazyn kulinarny  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Remigiusz Rączka wybierze się do opactwa cysterskiego w Sulejowie, jednego z najlepiej zachowanych zabytków architektury romańskiej. Prowadzący ugotuje m.in. kapuśniak z prażokami.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Znany śląski kucharz Remigiusz Rączka odbywa kulinarne podróże, odwiedzając polskie klasztory. Odkrywa przechowywane tam od wieków receptury. Widzowie będą mieli szansę dowiedzieć się, jakie smaki i dania spopularyzowali zakonnicy. Niektóre z przepisów prowadzący wypróbuje, czego efektem będą pyszne i pożywne potrawy.

Remigiusz Rączka wybierze się do opactwa cysterskiego w Sulejowie, które istnieje od 1176 roku. Często bywali w nim Kazimierz Wielki, Władysław Jagiełło, Kazimierz Jagiellończyk, a nawet Jan Kazimierz. Obecnie miejsce to jest jednym z najlepiej zachowanych zespołów cysterskich w Polsce oraz okazałych zabytków architektury romańskiej. Prowadzący wraz z klasztorną kucharką, panią Haliną, ugotuje kapuśniak z prażokami oraz karpia po cystersku z kaszą tatarczaną z pecłonkami.

Zobacz także

Ładuję...